دانستنی های سرطان

تاریخ انتشار: 29 خرداد 93 | بازدید: 6512 مرتبه | دیدگاه:

برگزاری پانل سرطان و دخانیات

در اولین روز برگزاری " کنگره ملی برنامه جامع کنترل سرطان" اولین پانل با موضوع برنامه های پیشگیری از سرطان، دخانیات در سالن خواجه نصیر واقع در سالن همایشهای بین المللی صدا و سیمای جمهوری اسلامی ایران برگزار شد.
 
به گزارش خبرنگار دوفصلنامه دانستنیهای سرطان، در ابتدای همایش سید حسن معین شیرازی رئیس هیئت مدیره جمعیت مبارزه با دخانیات به عنوان اولین سخنران به پشت تریبون رفته و با بیان این موضوع که سیگار آغاز ناهنجاریهای اجتماعی بوده و خاطرنشان کردن این نکته که قلیان مشکلات بسیار وسیعتری در بدن ایجاد می کند گفت: متأسفانه امروزه قلیان کشیدن در خانواده ها به امری عادی تبدیل شده است و در خانواده ها افراد  خانواده در سنین مختلف با هم به استعمال دخانیات دست می زنند.
 
معین شیرازی در ادامه از یک نیاز به عزم ملی برای مبارزه با دخانیات خبر داد و پیشنهاد داد تا دلسوز یکدیگر در جامعه باشیم.
 
وی افزود: ما در دنیا اولین کشوری هستیم که قوانین مبارزه با دخانیات را داریم اما همچنان با این مسئله در چالش هستیم. خسارت های وارد شده به وسیله استعمال دخانیات 2 تا 3 برابر تصادفات جاده ای است. حال آنکه در یک تصادف ما به میل خود خواهان رفتن به کام مرگ نبوده و نیستیم ولی هنگام استعمال دخانیات آگاهانه به بدن خود آسیب وارد می کنیم.
 
 در ادامه دکتر بهزاد دماری"مشاور معاون بهداشت و رئیس انجمن بیماریهای غیرواگیر" با بیان اینکه طبق آمار وزارت بهداشت حدود پنج میلیون و سیصد هزار نفر در کشور سیگار می کشند که اگر تعداد افراد قلیانی را به آن اضافه کنیم این عدد به یازده میلیون نفر می رسد گفت: طبق مطالعات انجام شده در کشور سالانه 11 هزار نفر در کشور بر اثر استعمال دخانیات جان خود را از دست می دهند. 20 میلیارد تومان برای بیماریهای ناشی از دود سیگار هزینه می شود و 10 میلیارد تومان هم هزینه خرید دخانیات در روز می شود. وی در ادامه افزود: مداخلات اجتماعی و تعداد مراکز ارائه دهنده خدمات برای ترک سیگار نسبت به افراد سیگاری بسیار کم است. در شهری همچون تهران به طور کلی 70 مرکز فعال برای ترک سیگار وجود دارد که این تعداد بسیار کم است. در این میان، سؤالی که مسئولین در این زمینه باید از خود بکنند این است که ما برای جوانان و خانواده های آنان چه کار کرده ایم؟ چند فعالیت برای پیشگیری وجود دارد. اوّل: سواد سلامت را در جامعه در نظر بگیریم، آگاهی مردم را بالا ببریم. دوّم: اجرای برنامه ترک سیگار و غربالگری افراد سیگاری و شروع درمان آنها را در اولویت قرار بدهیم. این کارشناس سن استعمال دخانیات را در کشورمان 62-15 سال دانستند. در جهان حدود 6 میلیون نفر بر اثر استعمال دخانیات در سال می-میرند.600 هزار نفر تنها در اثر مواجه با دود سیگار می میرند که پیش بینی می شود در سال 2030 این تعداد به هشت میلیون نفر برسد.
 
در کشور ما ستاد کشوری مبارزه با دخانیات که ریاست این ستاد را وزارت بهداشت بر عهده دارد اقداماتی از قبیل استمرار ممنوعیت جامع تبلیغات دخانیات، تأکید بر اجرای ماده 3/5 کنوانسیون شورای مبارزه با دخانیات، تشکیل کارگروه تخصصی عاملین مجاز تولید و فروش، دفاع از اجرای قانون افزایش مالیات در قوانین بودجه سالیانه، هزینه کردن این مالیات در جهت ترک سیگار و درمان بیماریهای مرتبط را انجام داده است. 31 ماه مه برابر با 10 خردادماه روز جهانی مبارزه با دخانیات است و فعالیت-های آموزشی، ساخت انیمیشن های مختلف و آموزش های لازم در دانشگاه ها از جمله اقدامات انجام شده توسط این ستاد در این روز است.
 
 دکتر دماری چالش هایی را در این راه بر شمردند که از آن جمله می توان به معضل قاچاق محصولات دخانی، پائین بودن آگاهی عمومی، ضعف در برنامه کنترل دخانیات، و پائین بودن مالیات در دخانیات را می توان نام برد. پس از سخنان ایشان نیز دکتر مهدی پور یکی دیگر از اعضای پانل، رسانه را به عنوان تأثیرگذارترین وسیله برای کنترل مصرف دخانیات در کشور دانست. وی در ادامه گفت: رسانه می تواند اطلاع رسانی کرده و آداب ما را در مورد مصرف دخانیات اصلاح کند و کاهش علاقه در مصرف، زندگی بدون دخانیات، و تنفر مصرف در دخانیات را افزایش بدهد.
 
 در انتهای برنامه جناب آقای دکتر نیک منش رئیس مرکز برنامه ریزی ونظارت بر دخانیات کشور اولویت اصلی خود را در افزایش مالیات و افزایش قیمت در پنج سال آینده دانست و گفت: مالیات حدود 70 درصد در قیمت خرده فروشی و بازگشت آن به سیستم برای مبارزه با دخانیات از برنامه های پیش روی این سازمان است. در پایان این برنامه دکتر محمدرضا مسجدی"دبیر کل جمعیت مبارزه با استعمال دخانیات ایران و عضو هیئت علمی دانشگاه شهید بهشتی"  با بیان اینکه هدف ما این است تا مصرف سیگار در کشور تا سال 2025 میلادی به یک سوم مصرف کنونی برسد گفت: هیچ جای دنیا گران کردن سیگار سبب افزایش قاچاق نمی شود. قاچاق سیگار در مرحلۀ اول به تولیدکننده آن برمی گردد. برای مبارزه با قاچاق، مالیات ابتدا باید از مغازه ها و محل های خرده فروشی سیگار آغاز شود. محدود کردن عرضه، محدود کردن اماکن فروش، گرفتن مجوز و پروانه برای فروش سیگار و محصولات دخانی با قیمت بالا باید انجام پذیرد.
 
 
برگزاری پانل سرطان و دخانیات
برچسب ها:

مجله دانستنیهای سرطان