دانستنی های سرطان

تاریخ انتشار: 12 بهمن 95 | بازدید: 8034 مرتبه | دیدگاه:

PET- SCAN و آنچه که باید از مرکز پزشکی هسته ای فردوس بدانیم

همه ساله عده زیادی از مردم به انواع سرطان مبتلا می شوند. در ایران با توجه به آمار و مطالعات موجود، به نظر می رسد سرطانهای دستگاه هاي گوارش (به ویژه معده ، روده بزرگ و مری)، سینه، مثانه، ریه و لنفوما ز بروز نسبتا بالایی برخوردار هستند. بعلاوه امروزه پس از تصادفات و بیماری های قلبی و عروقی، سرطانها عامل اصلی مرگ زودرس در
مردم ایران هستند.
امروزه در ایران و بسیاری از کشورهای پیشرفته دنیا به کمک تکنولوژی های پیشرفتۀ تصویربرداری، تشخیص زودتر و درمان دقیقتر و پیشگیری از عوارض بیماری در مراحل اولیه، تا حدود زیادی امکان پذیر شده است. دستگاه تصویربرداری PET-CT یکی از این تکنولوژی های پیشرفته در این حوزه است. مهمترین و عمده ترين کاربرد PET-CT در تشخیص بیماری های سرطان است.
PET-CT دستگاهی است که امکان تصویر برداری همزمان از ویژگی های متابولیک و آناتومیک ضایعه را خصوصا در سلولهای بدخیم با رشد سریع فراهم می آورد. این روش قادر است که ضایعات با اندازه کوچک را از طریق PET کشف و از طریق CT محل دقیق تر آن را مشخص کند. مزیت انجام همزمان دو روش بررسی در قالب یک روش و تکمیل آن در مدت زمان کوتاه ) 30 دقیقه)، PET-CT را به یک روش علمي و دقيق جهت بررسی بیماری سرطان تبدیل کرده است. تصویربرداری به روش PET-CT به دلیل تلفیق خصوصیات آناتومیک و متابولیک ضایعه این مکان را به پزشک معالج می دهد که بهترین استراتژی های تشخیصی و درمانی را در مناسب ترین زمان به کار گیرد. PET-CT بیشترین کاربرد را در سرطان های ریه، کولون و رکتوم )روده بزرگ و انتهای آن(، لنفوم، پستان، ملانوم، مری، تومورهای سر و گردن، تیروئید، تخمدان، دهانه رحم و بیضه دارد. همچنین از مهمترین مزایای تصویر برداری به روش PET-CT در بیماری های سرطان می توان موارد زیر را برشمرد:


1- تشخیص بیماری در مراحل اولیه (آیا سرطانی وجود دارد؟ودر صورت وجود محل دقیق آن کجاست؟)
2- تشخیص اینکه بیماری در بدن پخش شده است یا خیر؟(آيا متاستاز وجود دارد یا خیر؟)
3- تشخیص اینکه بیماری در چه مرحله ای (stage)قرار دارد؟
4- کاهش نیاز به انجام اقدامات تهاجمی جهت تعیین وسعت بیماری
5-  امکان بررسی دقیق تر وسعت بیماری به دلیل رزولوشن و حساسیت بالا
6- امکان بررسی آسانتر وسعت بیماری به دلیل انجام اسکن از تمام بدن در یک مرحله
7- امکان تعیین بهترین و دقیق ترین درمان برای بیمار مبتلا به سرطان
8- ارزیابی پاسخ به درمان و اثر بخشی آن(با مانیتورینگ و انجام اسکن های بعدی)
9- امکان تعیین دقیق محل ضایعه جهت انجام بیوپسی و اقدامات درمانی از قبیل جراحی و رادیوتراپی
10- لحاظ تمام موارد فوق می تواند در کاهش کلی هزینه های درمان نقش مهمی ایفا کند


مرکز پزشکی هسته ای فردوس واقع در بیمارستان دکتر مسیح دانشوری به عنوان اولین مرکز دارنده سکیلوترون بیمارستانی در ایران برای تولید رادیوداروهایی مانند FDG و آمونیوم (بررسی خونرسانی عروق کرونری) شناخته می شود. در این مرکز انجام اسكن
PET-CT برای اولین بار در ایران با بهره مندي از تجهيزات مدرن و پرسنل آموزش ديده، آغاز گردیده است و تجهیزات این مرکز از پیشرفته ترین دستگاههای موجود در دنیا است.
در حال حاضر مركز پزشكي هسته اي فردوس واقع در تهران، دارآباد، بيمارستان دكتر مسيح دانشوري اولين مركز توليد راديوداروي 18F-FDG و انجام اسكن PET-CT در ايران است. از ویژگیهای این مرکز میتوان به موارد زیر اشاره کرد:


• تمامی سیستم تزریق در این مرکز بدون دخالت دست و کاملاً اتوماتیک است. این سیستم شرایط ایده آلی از لحاظ حفاظت در برابر تشعشع برای بیمار و پرستار بخش مهیا میک‌ند.
• مركز PET-CT و سکیلوترون فردوس دارای گروهی از مجربترین افراد آموز شدیده در داخل و خارج کشور است. از آنجایی که این مرکز اولین بخش راه اندازي شده در سطح كشور مي باشد بالطبع آموزش نيروهاي اين مركز توسط متخصصان سوئد، آلمان و سوئیس انجام شده است. علاوه بر این پزشکان مجرب بخش PET-CT به مدت 2 سال در بهترین مرکز سوئیس، بیمارستان زوریخ مشغول به کار بوده اند.
• دستگاه PET-CT فردوس از جدیدترین دستگاه های نصب شده در آسیا می باشد. این دستگاه از مدل Discavery 690 شرکت GE آمریکا می باشد که در منطقه خاورمیانه با این خصوصیات تنها چند دستگاه نصب شده است. )قسمت CT اسكن اين دستگاه با قدرت 64 اسلایس است( که امکان تهیه بهترین تصاویر با رزولوشن عالی و آنژیوگرافی های مختلف را برای ما فراهم می کند.
• رادیوداروی 18F-FDG تولیدی در این بخش هر روز بر طبق استانداردهای فارماکوپه اروپا کنترل یکفی شده و دارای بالاترین خلوص شیمیایی و رادیوشیمیایی می باشد.
• اين دستگاه مجهز به تكنيك هاي رزولوشن ريكاوري و كنتراست ريكاوري است كه به بهبود مشاهده ضايعات كوچك با متابوليسم كم در تصوير نمايان مي شود.
• دو پزشک متخصص با دو پایه پزشکی هسته ای و رادیولوژی به صورت مشترک در تهیه گزارش تصویر همکاری کرده و این باعث به حداقل رسیدن یا از بین رفتن کوچکترین شبهات می شود.
• اين دستگاه مجهز به سيستم جمع آوري اطلاعات و بازسازي تصوير به روش جديد TOF ) Time of flight يا زمان پرواز( است كه باعث مي شود تصويربرداري در
بيماران چاق با كيفيت تشخيصي بهتري همراه مي باشد.
• از ديگر مزاياي اين مركز نسبت به مراكز مشابه كشورهاي همسايه، علاوه بر امكان تكرار آزمون در صورت لزوم و مانيتورينگ بيمار، امكان پذير بودن ارتباط بين پزشك معالج بيمار و پزشكان گروه تشخيص بخش پزشكي هسته اي فردوس است.
• در ضمن از آنجايي كه حساسيت دستگاه Discovery 690 بسيار بالا است تصويربرداري با دوز تزريقي پايين تر به همراه زمان تصويربرداري كوتاه تر امكان پذير است كه براي بيمارانی كه تحمل اسكن طولاني را ندارند و ترس از تشعشع در آنها به چشم مي خورد، اين يك مزيت مهم به شمار مي آيد.
• به تمامی پرسنل این بخش اعم از متخصصین تا خدمات، آموزش داده شده است که به بهترین شکل و در نهایت ادب واحترام با بیماران و همراهان بیمار برخورد شود و به این ترتیب تا جایی که امکان دارد از فشار روحی و استرس آنها کاسته شود.
• برنامه زمانی حضور بیماران در مرکز طوری تنظیم شده است که کمترین زمان انتظاردر لیست پذیرش وجود داشته باشد.
• هدف اصلی در این مرکز، ارائه خدمات به بالاترین کیفیت و در حد استانداردهای روز دنیا و کسب رضایت شما مراجعین محترم می باشد. احترام به بیمار و همراهان جزء بدیهی ترین اصول اولیه کار و در سر لوحه این هدف قرار دارد.


همچنین مرکز تحقيقاتي پزشکی هسته ای فردوس در راستای اهداف علمی و تحقیقاتی خود و بعنوان بزرگترين مرجع و بانك اطلاعاتي اسكن بيش از 5000 بيمار مبتلا به سرطان در كشور، از اساتید فرهیخته جهت حضور در پروژه های تحقیقاتی مرتبط با موضوع سرطان، دعوت به همکاری علمی و تحقیقاتی می کند.

نیاوران، دارآباد، بیمارستان دکتر مسیح دانشوری،ساختمان جدید اورژانس، طبقه زیر زمین، مرکز پزشکی هسته ای فردوس
تلفن: 27122712
وب سایت : www.petscan.ir

PET- SCAN و آنچه که باید از مرکز پزشکی هسته ای فردوس بدانیم

مجله دانستنیهای سرطان