دانستنی های سرطان

تاریخ انتشار: 20 خرداد 93 | بازدید: 6078 مرتبه | دیدگاه:

آلودگی هوا از نگاه کنگره ملی برنامه جامع کنترل سرطان

در اولین روز از اجرای برنامه های کنگره ملی برنامه جامع کنترل سرطان، پانل آلودگی هوا با حضور جمعی از پزشکان و افراد مسئول در این امر در سالن همایشهای بین المللی صدا و سیمای جمهوری اسلامی ایران برگزار شد.

به گزارش خبرنگار دوفصلنامه دانستنیهای سرطان، دکتر محمد اسماعیل اکبری رئیس مرکز تحقیقات سرطان دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی به منابع ثابت و متحرک آلاینده هوا اشاره کرده و از مهندس گودرز كارشناس محيط زيست خواست تا به ذکر منابع ثابت آلاینده بپردازند. وی از واحدهای صنعتی به عنوان یکی از منابع ثابت آلودگی هوا نام برد که حدود 10 تا 15 درصد آلاینده های هوای شهر تهران را تولید می کنند. همچنین واحدهای مسکونی، اماکن تجاری و پمپ بنزین ها از دیگر منابع ثابتی هستند که هوا را آلوده می کنند.

در ادامه مراسم، دکتریوسف حجت عضو هیئت علمی دانشگاه تربیت مدرس در مورد آزبست به صحبت پرداخت. وی به این نکته اشاره کرد که آزبست یک ماده صنعتی بسیار خطرناک و سرطانزا بوده که از قدیم معمولاً در لوازمی همچون ایرانیت های منازل به کار می رفته است. این فراوردۀ ساختمانی خوشبختانه کاربردش در ساختمان سازی ممنوع شده است ولی متأسفانه در بعضی نقاط به طور غیرقانونی از آن استفاده می شود. لنت ترمز و کلاج خودروها از دیگر محصولاتی هستند که در صنایع خودروسازی مورد استفاده قرار می گیرند که در آنها آزبست به کار رفته است. دکتر حجت در ادامه از منابع متحرک آلوده کننده هوا نام برد که شامل خودروهای سواری نقلیه، موتورسیکلت ها، وانت بارها، اتوبوس های شرکت واحد، اتوبوس های بین شهری، مینی بوس ها و غیره می باشند. این کارشناس، خودروهای سواری را با 35 درصد تولید آلاینده اولین عامل و موتورسیکلت ها را در رتبه دوم تشدید آلودگی هوای پایتخت دانست. یوسف حجت در آخر گفت: در حال حاضر در کشور حدود 42 کارخانه غیر استاندارد موتورسیکلت وجود دارد.

 دکتر علیرضا بهفر سرپرست رادیو سلامت به عنوان یکی از اصحاب رسانه به شرح وظایف رسانه ها در امر سلامت پرداخت. وی آموزش به مردم را وظیفه اصلی یک رسانه سلامت محور دانست که حدود 80 درصد رسالت آن رسانه را شامل می شود و 20 درصد باقیمانده مربوط به مسئولین ذیربط و بررسی چالشها و امور حمایت طلبانه از مسئولین است. دکتر بهفر در ادامه خاطرنشان کرد: در حوزه برنامه سازی غیرمستقیم (برنامه هایی همچون مستند، فیلم و پویانمایی) سیمای جمهوری اسلامی ایران موفق عمل کرده است. این برنامه ها در ذهن مخاطبان یک رسانه ماندگاری بالاتری دارند. دکتر اکبری، مجری این پانل با بیان این مطلب که هدف از آموزش، تغییر رفتار است نه دادن آگاهی، این نکته را به اصحاب رسانه یادآور شدند.

 دکتر یوسف رشیدی مدیر عامل شرکت کنترل کیفی هوای تهران در ادامه این پانل به مسئله بنزین ساخت داخل اشاره کرده و گفت: بنزین خودروهای سواری ما دارای عدد اکتان بالا هستند ولی به دلیل وارد کردن ترکیبات آروماتیک به یکی از عوامل سرطانزا تبدیل شده اند. رشیدی در ادامه راهکارهای پیش روی را برشمرد و گفت: استاندارد کردن سوخت خودروها با سوخت یورو 4 اولین گام است. در گام بعدی تمامی خودروها باید دارای کامپیوتر بوده و انژکتوری شوند. وی نصب کاتالیز کانورتور را که از سال 1381 روی خودروها نصب می شود را از تدبیرات ویژه ای دانستند که پس از اعمال آن توسط شرکت های خودروسازی حدود 80 تا 90 درصد دی اکسید و منواکسید هوا را کاهش دادند.

در ادامه سخنان مسئولین این پانل، دکتر میقات حبیبیان عضو هیئت علمی (استادیار) دانشکده عمران دانشگاه صنعتی امیرکبیر (پلی تکنیک تهران) با بیان این نکته که استفاده از وسایل نقلیه کارآمد، توسعه مترو و استفاده از حمل و نقل همگانی از موارد بسیار مؤثر درکاهش آلودگی هوا است و این کار با الکترونیکی کردن بعضی فعالیت هایمان ممکن است گفت: سیاست زوج و فرد شدن روزهای تردد خودروها از درب منزل یا مناطق خاص به طور کلی یک سیاست ناکارآمد است که در کوتاه مدت مؤثر بوده ولی در بلند مدت جواب نمی دهد. مهندس حمید سیادت موسوی مديركل دفتر حمل و نقل عمومي و ترافيك شهري سازمان شهرداري ها و دهياري هاي كشور در انتهای این نشست با بیان اینکه در حال حاضر بیش از 80 درصد حمل ونقل عمومی در شهر تهران ایجاد گشته است این مطلب را نوید بخش یک اتفاق خوب دانست و گفت: در حال حاضر یک خط مترو می تواند در روز حدود 45 هزار نفر مسافر را در ساعت در یک مسیر جا به جا کند که این خود یکی از شاخص های مثبت حمل ونقل شهری به حساب می آید. وی مشکلاتی را که در حال حاضر بر سر راه حمل و نقل خودروها در کشور هستند را عواملی چون عدم وجود معاینه فنی استاندارد خودروها، آسفالت نامرغوب و عدم استفاده از مشارکت های مردمی در پروژه ها دانست.
آلودگی هوا از نگاه کنگره ملی برنامه جامع کنترل سرطان

مجله دانستنیهای سرطان