دانستنی های سرطان

تاریخ انتشار: 26 خرداد 93 | بازدید: 5931 مرتبه | دیدگاه:

مینایی به صافی آسمان آبی، یادبود دکتر مینا ایزدیار

استاد هماتولوژی انکولوژی کودکان دانشگاه تهران، در سال 1328 خورشیدی (1949 میلادی) در شهر کرمان پا به جهان نهاد. او پزشکی عمومی و تخصص در رشته کودکان را در دانشگاه تهران خواند. از آنجا که تخصص آکادمیک هماتولوژی انکولوژی کودکان در آن زمان در ایران وجود نداشت، او خود به فراگیری مهارتهای این رشته پرداخت و بعدها در خارج از ایران زیر نظر برجسته ترین اساتید این رشته به تکمیل دانش خود پرداخت.
 
درگذشت دکتر مینا ایزدیار، در سن 63 سالگی، جامعه متخصصان انکولوژی و هماتولوژی کودکان ایران را در سوگی سترگ فروبرد. او دانشمندی فرهیخته و ممتاز بود که زندگی خود را وقف پیشرفت حوزه انکولوژی و هماتولوژی کودکان این سرزمین کرد.
 
در میان فعالیتهای علمی دیرپا و پرشمار دکتر ایزدیار می توان به دستاوردهای برجسته وی و همکارانش در برنامه ریزی و راه اندازی برنامه های جلوگیری از شیوع تالاسمی بتا ماژور به عنوان یک معضل جدی بهداشتی اجتماعی و با حمایت مقامات حوزه بهداشت کشور اشاره کرد. در سایه تلا شهای دکتر ایزدیار، ریشه کنی تالاسمی به یک هدف ملی تبدیل شد و برنامه ملی غربالگری تالاسمی بتا در سراسر کشور و تشخیص پیش از تولد و سقط جنینهای مبتلا نوع هموزیگوس بیماری، با تلا شهای پیگیر دکتر ایزدیار و همکارانش در کشور اجرا شدند.
 
علاوه بر این فعالیتها، دکتر ایزدیار، در سال 1368 خورشیدی (1989 میلادی) انجمن تلاسمی ایران را با کمک همکارانش دکتر پروانه وثوق و دکتر آل بویه و دکتر ارزانیان با هدف نظارت و اجرای پروتکلهای استاندارد درمانی برای بیماران مبتلا به تالاسمی بتا ماژور بنیان نهاد. در سایه پشتکار و تلا شهای بی مانند مینا ایزدیار، امروزه در کنار هر مرکز انتقال خون یک کلینیک تخصصی برای ارائه ی خدمات پزشکی و نظارت بر انتقال خون تأسیس شده است. نوزادان بسیار کمتری در این سرزمین با ابتلا به تالاسمی به دنیا می آیند و بیماران بزرگسال مبتلا نیز کیفیت زندگی، امید به زندگی و مشارکت اجتماعی بهتر و پویاتری دارند.
 
از سال 1361 خورشیدی (1982) به این سو، دکتر مینا ایزدیار استادیار دانشکده پزشکی دانشگاه علوم پزشکی تهران بود و به تدریس طب و اخلاق به دانشجویان پزشکی می پرداخت. او زرتشتی معتقدی بود که آموزه های پندار نیک، گفتار نیک و کردار نیک را در زندگیش به اجرا نهاد.
 
دکتر ایزد یار انکولوژیستی کارآزموده و کم مانند بود که نبودنش بیش و پیش از همه در میان همکارانش و جامعه انکولوژی هماتولوژی کودکان ایران حس می شود. قلب مهربان و روحیه خستگی ناپذیر او در میان بیمارانش نیز جایگاه یگانه ای برایش فراهم ساخته، سوگواران بسیاری را در اندوهِ نبودنش سیاهپوش کرده است.
 
روحش شاد و در آرامش باد.
 
دکتر مردآویج آ لبویه
فوق تخصص هماتولوژی انکولوژی کودکان
مینایی به صافی آسمان آبی، یادبود دکتر مینا ایزدیار

مجله دانستنیهای سرطان